کمپرسور اسکرو: مقایسه انواع مختلف، نحوه استفاده و راه‌اندازی بهینه

امروزه سیستم ‌های تهویه هوای مطبوع به یکی از بزرگ ‌ترین سیستم ‌ها در انواع مراکز مسکونی، صنعتی و اداری وغیره تبدیل شده‌اند. سیستم‌ های تهویه مطبوع با تبدیل هوای آلوده به هوای مطبوع با درجه‌ حرارت مختلف باعث سرد و یا گرم شدن محیط ‌های مختلف مانند خانه ‌ها، سوله‌ های صنعتی و غیره می ‌شوند. بنابراین امروزه استفاده از هواساز ها بسیار رایج شده است.


هواساز از جمله سیستم ‌های تهویه مطبوع می ‌باشد که با مکیدن هوا و فیلتر کردن آن، هوا را از روی کویل های تعبیه شده عبور می دهد و هوایی مطبوع را با درجه‌ حرارت مد نظر مطابق با الزامات آسایش حرارتی به محیط منتقل می ‌کند. بنابراین اگر از آن دسته افرادی هستید که به ‌دنبال خرید هواساز می ‌باشید و یا نمی‌ دانید هواساز هایژنیک چیست؟ با هواران همراه باشید تا جزء به جزء این سیستم را برای شما معرفی کنیم.


مقاله پیشنهادی : راهنمای خرید هواساز


هواساز چیست؟


هواساز چیست؟


هواساز سیستمی متشکل از چند بخش برای فیلتر کردن هوا، تنظیم درجه حرارت، تنظیم میزان رطوبت، کنترل کردن سرعت هوا و همچنین توزیع هوای مطبوع است که در ساختمان‌ های مختلف، آپارتمان ‌ها، هتل ‌ها، مراکز صنعتی و سوله ‌های صنعتی و یا هر نوع ساختمان دیگری استفاده می شود.


به ‌طور کلی با توجه به استفاده از این سیستم ها در مراکز مختلف، سیستم ‌های هواساز را به ۲ نوع هواسازهای استاندارد و هواسازهای هایژنیک تقسیم ‌بندی می‌ کنند.


عملکرد هواساز چگونه است؟


عملکرد هواساز چگونه است؟


عملکرد هواساز بدین گونه است که هوا توسط فن به داخل دستگاه مکیده شده و پس از عبور از بستر فیلتر ها و تماس با سطح کویل سرمایشی یا گرمایشی، سرد یا گرم می‌شود و در نهایت به فضای مورد تهویه تزریق می‌شود.


عمل فیلتر نمودن هوا معمولا قبل از کویل ها انجام می شود تا علاوه بر ایجاد هوای پاک از تجمع ذرات معلق و رسوب روی کویل ها نیز جلوگیری شود.


همچنین گاهاً در بعضی از مدل‌های هواساز می‌توان از رطوبت‌زن و لامپ‌های UV نیز استفاده کرد.


نمونه ‌هایی از هواساز ها نیز از هر دو هوا استفاده می ‌کنند. یعنی هم هوای محیط بیرونی را به داخل مکیده و هم هوای برگشتی محیط را توسط Mixing Box یا جعبه اختلاط هوا با یکدیگر ترکیب کرده و سپس از بخش فیلتراسیون عبور داده و هوا را به داخل محیط مد نظر منتقل می ‌کنند.


اجزا اصلی تشکیل دهنده هواساز


اجزا اصلی تشکیل دهنده هواساز


اجزای تشکیل ‌دهنده هواساز شامل بدنه هواساز، فن دمنده هواساز، جعبه تخلیط هوا، کویل ‌های آلومینیومی، فیلترا سیون، رطوبت زن، تجهیزات کنترلی و سوئیچ‌ های مربوطه موجود می ‌باشد. که در ادامه جزء به جزء تشکیل ‌دهنده های هواساز را با یکدیگر بررسی می‌ کنیم.


کابین یا بدنه هواساز


کابین یا بدنه هواساز


بدنه هواساز و یا کابین آن، یک باکس تشکیل ‌شده از فلز با حاشیه‌ های معمولاً آلومینیومی می ‌باشد که تمامی اجزاء تشکیل‌ دهنده یک هواساز در داخل خود جای می دهد.


بدنه هواساز از ۳ قسمت، شاسی، فریم و بدنه تشکیل شده ‌است که شاسی آن معمولاً از ناودانی هایی طراحی و ساخته می ‌شود و همچنین فریم دستگاه هواساز از جنس پروفیل آلومینیوم که دارای استحکام بالا نیز می ‌باشد ساخته شده‌ است هرچند در برخی از هوا سازها فریم را از جنس پلی ‌آمید نیز می‌ سازند و نیز بدنه دستگاه به ‌صورت دوجداره بوده که جداره خارجی آن از ورق گالوانیزه و در جداره داخلی آن با توجه به نوع کاربری هواساز یا از گالوانیزه و یا از استیل استفاده می ‌شود.


فن مناسب هواساز


فن مناسب هواساز


فن وظیفه انتقال هوا از مابین تجهیزات موجود در کابین هواساز را به‌ عهده دارد همچنین این فن هوای مطبوع تولید شده‌ توسط هواساز را به داخل کانال های خروجی منتقل می ‌کند.


از آنجایی ‌که فن به ‌عنوان قسمت اصلی یک هواساز شناخته می‌ شود، انتخاب فن مناسب برای هواساز نیازمند دانش فنی می ‌باشد که این دانش فنی شامل میزان هوادهی هواساز بر اساس واحد زمان و افت فشار موجود صورت می‌ گیرد و شما می ‌توانید بر اساس آن فن مناسب برای دستگاه را انتخاب کنید. فن‌ هایی که در دستگاه‌ های هواساز استفاده می ‌شود معمولاً از نوع جت فن سانتریفیوژ می باشد. در ادامه انواع فن ‌های مورد استفاده در هواساز ها را بررسی می‌ کنیم.


فن فوروارد: یکی از انواع فن ‌ها، فن فوروارد می ‌باشد این فن دارای کاربری تهویه مطبوع در پروژه‌ های صنعتی، تجاری، مسکونی و اداری با افت فشار پایین مورد استفاده قرار می ‌گیرد. نوع اتصال فن فوروارد به موتور الکتریکی، تسمه و پولی می‌ باشد.


فن بک وارد


فن بک وارد: این فن در پروژه‌ های صنعتی بزرگ که دارای افت فشار بالا می ‌باشد مورد استفاده قرار می ‌گیرد.


پلاگ فن: این نوع فن که شما می‌ توانید در مکان ‌هایی مانند بیمارستان ‌ها و صنایع دارویی مشاهده کنید که از هواساز های هایژنیک استفاده می کنند. این نوع فن خود به‌ صورت بک وارد بوده و دلیل آن‌ هم غلبه بر افت فشار بالا در این نوع هواساز ها می ‌باشد. اتصال این نوع فن توسط کوپل به ‌صورت مستقیم می ‌باشد.


باکس میکسر هوا


در سیستم هواساز بخشی از هوای خروجی خود هواساز مجددا به داخل هواساز بر می‌گردد. در این جعبه هوای مکیده شده توسط فن از فضای مورد استفاده و همچنین هوای خروجی خود هواساز با یکدیگر میکس شده و مجدد به فضای فیلتراسیون وارد می‌ شوند. این اتفاق باعث می ‌شود تا هواساز بهره ‌وری بالاتری را داشته باشد.


کویل ها


کویل ها مهم ‌ترین بخش در هواساز می ‌باشند چرا که وظیفه تغییر دمای هوای وارد شده به هواساز را برعهده داشته و طبق آنچه که مصرف ‌کننده نیاز دارد دمای هوا را تغییر می‌ دهند. کویل ها به ۲ دسته کویل‌ های گرمایشی (کویل آب گرم، کویل بخار، کویل الکتریکی) و کویل سرمایشی (کویل آب سرد و کویل انبساط مستقیم DX) تقسیم می ‌شوند.


در کویل‌ های گرمایشی، در نوع کویل آبگرم همان‌ طور که از نام آن پیداست آب گرم در جریان بوده و در کویل بخار نیز در داخل کویل ها، بخار تولید شده توسط بویلر در جریان می‌ باشد که در اثر برخورد هوا با این کویل ها درجه هوا افزایش یا پیدا می‌ کند. نوع سوم از کویل ‌های گرمایشی کویل الکتریکی می ‌باشد که سیستم آب و بخار حذف گردیده و به‌ جای آن از هیتر برقی استفاده می ‌شود.


در خصوص کویل‌ های سرمایشی، کویل آب سرد که از لوله های مسی و بلوفین های آلومینیومی ساخته می ‌شود، وظیفه سرد کردن هوای ورودی به هواساز را به ‌عهده دارد و آب سرد جاری در کویل ها توسط چیلر تولید می شود. نوع دوم از کویل ‌های سرمایشی کویل‌ های انبساط مستقیم می ‌باشد. این کویل که مانند کویل های کولر گازی (اسپیلت) عمل می‌ کند که در داخل کویل ها مبرد در حرکت می باشد.


فیلتراسیون


فیلتراسیون


فیلترها و فیلتراسیون یکی از ویژگی ‌های مهم هواساز ها می ‌باشد. هرچه تعداد فیلتراسیون و تراکم آن‌ ها در یک هواساز بیشتر باشد مطمئنا هوای تمیز تری در خروجی آن خواهیم داشت.


فیلترها انواع مختلفی دارند که در انواع هواساز ها با کاربری های مختلف مورد استفاده قرار می‌ گیرند. این فیلتر ها شامل: فیلتر آلومینیومی، فیلتر پلیتد، فیلتر کیسه‌ای، فیلتر کربن اکتیو، فیلتر ایپا، فیلتر هپا و فیلتر اولپا می ‌باشد. جزئیات انواع فیلتر ها و بررسی آن‌ ها به دلیل گستردگی این بحث در این مجال نمی ‌گنجد بنابراین در مقاله ای مجزا به این بحث می پردازیم.


دستگاه ایجاد رطوبت (رطوبت زن)


دستگاه ایجاد رطوبت (رطوبت زن)


در هواساز های بزرگ یک سیستم هوشمند جهت ایجاد تعادل در رطوبت هوا قرار دارد. این سیستم ایجاد تعادل در رطوبت، با توجه به منطقه ‌ای که هواساز در آن قرار گرفته ‌است و یا زمانی‌ که محیط مورد نظر از لحاظ رطوبت دارای افت کیفیت و کاهش رطوبت باشد از طریق سوئیچ ‌های قرار گرفته بر روی آن و به ‌صورت خودکار عمل می‌ کند تا رطوبت هوا را به تعادل برساند.


الکترو موتور


یک سیستم محرکه در داخل هواساز به نام الکتروموتور وجود دارد که وظیفه اش به حرکت درآوردن فن‌ها می‌ باشد. قدرت الکتروموتور جهت استفاده در هواساز بستگی به میزان ظرفیت هوادهی و نیز افت فشار هواساز دارد. در صورتی ‌که افت فشار بالا بوده و همچنین ظرفیت هوادهی زیاد باشد توان و قدرت الکتروموتور نیز افزایش‌ یافته و در صورت شرایط عکس از الکتروموتور های با قدرت کمتر استفاده می ‌شود.


سیستم اتوماسیون و کنترل هواساز


سیستم اتوماسیون و کنترل هواساز ازجمله بخش‌ های مهم یک هواساز می ‌باشد. بر روی تابلوی برق و کنترل هواساز کلید های کنترلی ازجمله کنترل موتور، کنترل موتور دمپر، کلید های تغییر اختلاف فشار، سنسور های تشخیص دما، سنسور های رطوبت ‌سنج، پارتیکل سنج، سنسور سرعت اینورتر، کنترل PLC و سایر سوئیچ هایی که جهت کنترل هواساز استفاده می ‌شود قرار می گیرند.


مزایا و معایب هواساز ها


تمامی سیستم‌ های مختلف هر کدام دارای مزایا و معایبی می‌ باشند. از جمله مزایای هواساز ها می‌ توان به سیستم کنترل هوشمند، بالا بودن راندمان سیستم، قیمت اولیه پایین، هزینه تعمیر و نگهداری پایین، تهویه مطبوع فضا های بسیار بزرگ مانند: مساجد، تالارها و غیره، قابلیت نصب راحت، عملکرد بالا و راندمان ۹۰ درصدی، استفاده از انواع فیلتر های مختلف اشاره کرد.


در کنار همه مزایایی که برای سیستم ‌ها وجود دارد این سیستم‌ ها معایبی را نیز با خود دارند. ولی معایب آن‌ ها آن ‌قدر چشمگیر نیست که بتواند مزایای آن‌ها را زیر سؤال ببرد. ازجمله معایب این سیستم‌ ها این است که هواساز ‌ها را نمی ‌توان در مناطقی که درصد رطوبت بالایی دارند استفاده کرد. هم چنین این سیستم ‌ها نیاز به کانال‌ کشی دارند و برای نصب نیاز به فضای زیادی دارند.


جمع بندی


سایت هواران در این فرصت در کنار شما بود تا یک هواساز با تجهیزات سازنده آن را خدمت شما معرفی کند. بنابراین شما تا اینجا با یک هواساز آشنا شده اید. اگر قصد خرید هواساز برای مجموعه خود دارید و نمی دانید که دقیقا چه کاری باید انجام دهید و نیاز به یک متخصص جهت بررسی شرایط دارید. مهندسان و متخصصان رسام تجارت هواران در کنار شما هستند تا شما را به آگاهی کامل از خرید این محصول برسانند.

تگ ها :
کمپرسور اسکرو: مقایسه انواع مختلف، نحوه استفاده و راه‌اندازی بهینه
هواساز چیست؟ و چگونه کار میکند؟
اشتراک گذاری :
نظرات

سؤالات متداول

کندانسور بخشی از سیکل تبرید می ‌باشد که وظیفه اصلی اش تبدیل مبرد از گاز به مایع است. کندانسور با نام چگالنده نیز شناخته می ‌شود. در هنگام تبرید، کندانسور گرما را از مبرد می گیرد و به محیط اطراف منتقل می کند.
کندانسور ها از نظر بهره ‌وری، کاربرد و همچنین در انواع سیستم ‌های سرد کننده به ۳ دسته تقسیم می ‌شوند که شامل: ۱- کندانسور هوایی یا هوا خنک، ۲- کندانسور آبی یا آب‌ خنک و ۳- کندانسور تبخیری می باشد