کمپرسور اسکرو: اصول عملکرد و اجزا تشکیل‌دهنده

امروزه استفاده از سیستم‌ هایی که جهت تهویه هوای مطبوع مورد استفاده قرار می ‌گیرند از مبرد استفاده می ‌شود شاید شما از جمله کسانی باشید که نمی ‌دانید مبرد چیست؟ یا این ‌که مبرد چگونه با عملکرد خود باعث سرمایش می ‌شود؟ امروز بسیاری از مصرف‌ کنندگان شاید حتی ندانند که روزانه از مبردها در منازل و حتی وسایل نقلیه خود استفاده می ‌کنند. کولر ها ، چیلر ، یخچال‌ ها و همچنین کولر های ماشین‌ ها از جمله سیستم ‌هایی هستند که از مبرد برای ایجاد سرمایش استفاده می ‌کنند.


اگر به‌ دنبال اطلاعات بیشتر در مورد انواع مبردها هستید و نمی ‌دانید که مبرد چیست؟ با هواران تا انتهای این مقاله همراه باشید‌.


مبرد چیست؟


مبرد ماده‌ای است که با انتقال و حذف گرما از یک محدوده به ‌جهت سرد کردن آن محدوده مورد استفاده قرار می ‌گیرد. در واقع مبرد به ‌صورت گاز یا مایع بوده که با هدف سرد سازی محدوده مد نظر ما در سطح مشخص و در طی یک فرآیند تبرید استفاده می ‌شود. همان‌ طور که بیان شد از مبرد ها در یخچال ‌ها، فریزر ها، کولر ماشین و سایر دستگاه ‌های تهویه هوای مطبوع که بر پایه گاز فعالیت می‌ کنند مورد استفاده قرار می ‌گیرد. گاز هایی که به ‌عنوان مبرد استفاده می‌ شود نام ‌های مختلفی دارد درواقع مواد مختلفی که هم به ‌صورت مایع و هم به ‌صورت گاز موجود هستند مورد استفاده قرار می ‌گیرند. در ادامه با هواران همراه باشید تا در مورد فرآیند تبرید و همچنین انواع مواد مورد استفاده برای تبرید در سیستم ‌های تهویه مطبوع اطلاعات کامل و جامعی را ارائه دهیم.


تبرید چیست؟


تبرید چیست؟


به‌ لحاظ علمی مخصوصاً علم فیزیک تبرید به فرآیندی گفته می‌ شود که در طی آن انتقال گرما صورت می‌ گیرد. شاید برای شما سوال شود که اگر تبرید فرایندی به ‌جهت انتقال گرما است چگونه باعث سردسازی و سرمایش می ‌شود؟


همان ‌طور که گفته شد در طی فرآیند تبرید گرما از فضا و محدوده مدنظر ما گرفته و به فضای بیرون منتقل می ‌گردد.


درواقع در طی فرآیند تبرید ما به‌ دنبال کاهش دما و سرد سازی محدوده ‌ای هستیم (در واقع این فضا ها می ‌توانند اتاق ها، ساختمان ‌ها، سردخانه ‌های بزرگ صنعتی، ماشین، یخچال، فریزر و دیگر محدوده ‌های دیگر باشد) که با جذب گرمای محیط و انتقال آن به وسیله سیستم ‌های طراحی ‌شده و دفع هوای گرم به وسیله کندانسور باعث سرمایش فضای مورد نظر می‌ گردد.


بسیاری از افراد مبرد را با نام گاز می ‌شناسند که معمولاً اکثراً برای شارژ گاز کولر و یا گاز یخچال با آن آشنا شده ‌اند اما نکته قابل‌ توجه این است که باید بدانید مبرد به ‌صورت مایع نیز وجود دارد.


انتخاب مبرد مناسب


همان ‌طور که بیان شد مبرد ها از گاز های مختلفی تشکیل می‌ شوند یا به ‌طور کلی مبرد شامل گاز های مختلفی می ‌باشد. در این جا ممکن است برای شما سوال شود که کدام مبرد مناسب است؟ و از چه مبرد هایی باید استفاده کنیم تا نتیجه ایده‌آل‌تری را برای ما داشته باشد؟ در ادامه موارد اساسی که باید در انتخاب مبرد به آن توجه داشته باشیم را با هم بررسی می کنیم.




  • خواص ترمودینامیکی




خواص ترمودینامیکی شامل مواردی همچون نقطه جوش، حجم گرمایش مبرد در دما های مختلف باید به شکلی باشد که بیشترین بازدهی را برای شما داشته باشد.




  • ثبات شیمیایی




یکی از ویژگی ‌هایی که باید مواد مبرد داشته باشد این است که تجزیه شوندگی پایین و واکنش‌ پذیری پایینی داشته باشد به ‌همین دلیل سیستم‌ ها به ‌گونه‌ای ساخته می‌ شوند که بتوانند در طی سالیان طولانی مورد استفاده قرار بگیرند اگر مبرد واکنش ‌پذیری بالا و تجزیه شوندگی بالایی داشته باشد برای سیستم سرمایشی مناسب نمی ‌باشد.




  • اثرات زیست‌ محیطی




ماده مبرد باید اثرات گلخانه‌ای پایینی داشته باشد یا در واقع یکی از اتفاقاتی که در سیستم ‌های تهویه مطبوع رخ می ‌دهد تخلیه کربن به میزان مناسب و همچنین سیکل منظم تبرید می ‌باشد که در نهایت باعث سلامت محیط ‌زیست و باعث جلوگیری از تخریب لایه ازون بشود.




  • تاثیرات فیزیکی




ماده مبرد مورد استفاده در سیستم ‌های تبرید باید به ‌گونه‌ای باشد که به قطعات مورد استفاده در سیستم طراحی‌ شده و همچنین لوله ‌هایی که با آن‌ ها برخورد دارد را دچار خوردگی و آسیب نکند. به‌ همین دلیل چگالی پایین و ضریب انتقال حرارت بالای ماده مبرد می ‌تواند بر روی اندازه مبدل ‌های حرارتی و غیره مؤثر واقع‌ شده و در نهایت موجب کاهش یا افزایش هزینه‌ ها گردد.


انواع گاز های مبرد


انواع گاز های مبرد


در بالا  درمورد ویژگی ‌های یک گاز مبرد خوب صحبت کردیم در این‌ جا می ‌خواهیم انواع گاز های مبرد را معرفی کنیم.


به ‌طور کلی مبرد ها را بر اساس ساختار شیمیایی تقسیم ‌بندی می ‌کنند که می ‌توان به


A) کلروفلوئوروکربن (CFC)،


B) هیدرو کلروفلوئوروکربن (HCFC)،


C)هیدر وفلوئوروکربن (HFC) و


D) مبرد های طبیعی، 


اشاره کرد که در زمره ۴ دسته مهم مبرد ها قرار می ‌گیرند.


کلروفلوئوروکربن چیست؟


کلروفلوئوروکربن چیست؟


از جمله مبرد های قدیمی و اولین مبرد استفاده ‌شده در سیستم ‌های سرمایشی می ‌باشد. در ابتدا این مبرد به‌ عنوان ماده‌ ای غیرسمی خنثی و غیر قابل ‌اشتعال معرفی شد. این مبرد دارای ۳ ماده کلر، فلوئور و کربن می ‌باشد که با نام‌ های R12، R11  و R115 شناخته می ‌شود. که در سیستم ‌های صنعتی مانند چیلر و همچنین یخچال‌ ها مورد استفاده قرار می ‌گرفتند. اما با تحقیقات صورت ‌گرفته بر روی این ماده ثابت شده ‌است که این ماده یکی از عوامل مخرب لایه ازون می ‌باشد. به ‌همین دلیل استفاده از این ماده در سیستم‌ های سرمایشی ممنوع شده ‌است.


هیدرو کلروفلوئروکربن چیست؟


بعد از اثبات کلروفلوئوروکربن به ‌عنوان یک ماده مخرب و آسیب‌ زننده به لایه ازون، ماده‌ای جایگزین به‌عنوان هیدرو کلروفلوئوروکربن معرفی شد که این ماده شامل هیدروژن، کلر، فلوئور و کربن می‌ باشد. در این ماده استفاده کمتر از کلر باعث کاهش حجم گرمایش کره زمین می ‌شود. ولی این ماده نیز مانند کلر و فلوئور و کربن مخرب بوده ولی بدین ‌گونه که در طولانی ‌مدت و به ‌صورت آهسته تأثیرات منفی خود را بر روی لایه ازون گذاشته و در زمره گاز های گلخانه‌ای معرفی می ‌شوند ازجمله گاز های معروف این ماده شامل R22، R123  و R124 می ‌باشد.


با توجه به معرفی شدن ۲ ماده قبلی به ‌عنوان ماده ا‌ی مخرب و اثرگذار بر روی تخریب لایه ازون و گرمایش زمین ، دانشمندان ماده ‌ای با عنوان هیدروفلوئوروکربن تولید کردند که فاقد کلر می ‌باشد، به ‌همین دلیل این مبرد بر روی گرمایش زمین و لایه ازون اثر مخرب ندارد. از جمله گاز هایی که در خانواده هیدرو فلوروکربن قرار می ‌گیرند شامل: R32، R125، R134A ، R407B، R245، R404A، R407C، R410A، R507 و R508B می‌ باشد.


مبرد های طبیعی چیست؟


همان‌ طور که از نام این مبرد ها پیداست این مبرد ها به ‌صورت طبیعی در طبیعت وجود داشته و به‌ صورت مصنوعی تولید نمی ‌شوند و از آنجایی ‌که این مواد‌ بر گرفته از خود طبیعت هستند هم برای مصرف‌ کنندگان قیمت مقرون ‌به ‌صرفه ای داشته و هم تأثیری بر محیط ‌زیست و لایه ازون ندارند ولی تاثیر بسیار ناچیزی در گرمایش زمین در آن‌ ها مشاهده شده ‌است. از جمله مبرد ‌های طبیعی می ‌توان به؛ هوا، آب، آمونیاک، دی‌ اکسید کربن و هیدرو کربن ‌ها اشاره کرد.


گاز های رایج گلخانه


با توجه به اطلاعات یاد شده برخی از این گاز ها نسبت‌ به بقیه بیشتر مورد استفاده قرار می‌ گیرند. با توجه به مضرات آن‌ ها ولی به‌ خاطر کیفیت و راندمان بالایی که دارند استفاده از این مبردها بیشتر صورت می‌ گیرد. که از جمله می ‌توان به مبرد های R12، R134A، R22، R410A، و گروهی از مبردها که شامل R290، R600، R600A، R601 و R601A می ‌باشند  که در زمره رایج‌ ترین مبرد های مورد استفاده قرار می ‌گیرد. گروه آخر معرفی شده از جمله مبرد های هیدروکربنی هستند که شامل بوتان، ایزوبوتان، پنتان و ایزوپنتان می باشند که این گروه بسیار اشتعال پذیرند و این مبرد ها معمولا در یخچال ها مورد استفاده قرار می گیرد.


 


جمع بندی


رسام تجارت هواران یکی از بزرگترین مراجع مشاوره و عرضه محصولات تهویه مطبوع می باشد. در این مقاله سعی شده تا تمامی نکات مربوط به مبرد در اختیار شما قرار بگیرد تا شما با جزئیات مبرد و انواع مبرد آشنا شوید ت بتوانید بهترین خرید با توجه به نیاز خود نیز داشته باشید. در صورتی نیاز به مشاوره فنی، شما می توانید با کارشناسان هواران ارتباط برقرار کرده و پاسخ تمامی سوالات مد نظر خود را دریافت کنید.



 

تگ ها :
کمپرسور اسکرو: اصول عملکرد و اجزا تشکیل‌دهنده
مبرد چیست؟
مبرد چیست؟ انواع گاز های مبرد
اشتراک گذاری :
نظرات

سؤالات متداول

کندانسور بخشی از سیکل تبرید می ‌باشد که وظیفه اصلی اش تبدیل مبرد از گاز به مایع است. کندانسور با نام چگالنده نیز شناخته می ‌شود. در هنگام تبرید، کندانسور گرما را از مبرد می گیرد و به محیط اطراف منتقل می کند.
کندانسور ها از نظر بهره ‌وری، کاربرد و همچنین در انواع سیستم ‌های سرد کننده به ۳ دسته تقسیم می ‌شوند که شامل: ۱- کندانسور هوایی یا هوا خنک، ۲- کندانسور آبی یا آب‌ خنک و ۳- کندانسور تبخیری می باشد