مبدل حرارتی: تنوع انواع و کاربردهای گسترده آن
مبدل حرارتی چیست ؟
ساده ترین توضیح برای این سوال این میتوان باشد که مبدل حرارتی دستگاهی است که حرارت را در اثر اختلاف ایجاد شده بین دو سیال، از یک سیال (گاز یا انتقال مایع) به سیال دیگر می کند. مبدلهای حرارتی (heat exchanger) جز تجهیزاتی است که برای انتقال حرارت بهینه از یک محیط به محیط دیگر به کار میرود. مبدلهای حرارتی، گرما را بین دو یا چند جریان سیال که درون یک دستگاه جریان دارند منتقل میکنند. مبدل ها بصورت گسترده در صنایع زیادی از جمله در تهویه مطبوع و تبرید استفاده میشوند. در مبدلهای حرارتی معمولاً دو سیال بدون تماس جرمی با یکدیگر تبادل حرارت میکنند. سیال سرد تر در تماس با سیال گرم انرژی حرارتی گرفته و دمای آن بالا میرود و در عوض سیال گرم تر با از دست دادن حرارت، سرد میشود. این تبادل بر اساس اصول ابتدایی انتقال حرارت یعنی رسانش گرمایی و همرفت قابل توصیف است.
در مبدل حرارتی می تواند هر دو سیال مایع باشد یا مایع با سیال دیگری تبادلی داشته باشد. برای مثال در سیستم های چیلر از دو مبدل حرارتی به صورت همزمان استفاده می شود که یکی از آن ها برای کاهش گاز مبرد کار می رود و کندانسور را کاهش می دهد و می تواند برای کاهش آب در چرخش در فن کویل ها مورد استفاده قرار گیرد که اواپراتور دارای نام است. .
رادیاتور ماشین یکی از رایج ترین کاربرد های مبدل ها در صنعت خودرو است که همه خودور ساز ها از یکی از انواع استفاده میکنند.
در نظـر داشــته باشیم رانـــدمان سیستـم تهویــه وابسته اســت به چندین عامـل که یــکی از اصلیترین آنها راندمان مبدل اسـت. هر چـقدر طراحی یک مبدل دقیـقتر و با راندمان بالاتر انتخـــاب شود به همان میزان سبب افزایش راندمان کلی سیستم نیز خواهد شد.
انواع مبدل های حرارتی
مبدل ها انواع مختلفی دارد که بسته به شرایط و محدودیت های سیستم میتوان از یکی از انواع مبدل بهره برد.
مبدلهای پوسته لوله، مبدل صفحه ای و مبدل لوله ای از انواع اصلی مبدلهاست. استفاده روزافزون از مبدل ها سبب شده که طراحی آنها روز به روز بهبود یابد و عملکرد آنها با تغییراتی در ساختمان، مواد و متریال، کیفیت ساخت و غیره کامل تر شود. این لوله های شیار دار به تنهایی انقلابی در طراحی مبدل و افزایش راندمان ایجاد کرده اند.
6 تا از اصلی ترین کاربرد مبدل های حرارتی
مبدل های حرارتی در زمینه های مختلف کاربردهای فراوانی هستند که برخی از آنها به شرح زیر می باشد:
- صنایع داروسازی و پزشکی
- تاسیسات گرمایشی، تهویه مطبوع و سردخانه
- استخرهای شنا، سونا و جکوزی
- برای تولید برق در نیروگاه ها
- صنایع غذایی و کارخانه های تولید نوشیدنی
- پالایشگاه های نفت و گاز و پتروشیمی ها
تگ ها :
اشتراک گذاری :
نظرات